2010. május 15., szombat

A tíz legemlékezetesebb filmes antihős

10.: Erik Draven a Hollóból
Bevallom nem olyan rég sikerült megnéznem a filmet, jócskán a gótoskorszak után, pedig a mű klasszikus darab. Persze most is csak a filmzene volt az, ami elcsábított: a Cure, a NIN, meg a Rage Against.

9.: Max Rockatansky a Mad Maxből
Klasszikus alapkoncepció: meggyilkolt feleség, és gyerek, furcsa járművek, vér, bosszú, Mel Gibson.
 
8.: Snake Plissken- Menekülés New Yorkból
Az elítélt Kurt Russel bevédi az elnököt, cserébe nem csukják le.

7.: Harry Callahan- Piszkos Harry
Clint Eastwood, a mindig piszkos munkát végző zsaru LESZÁMOL a rosszfiúkkal, pedig rohadtul nem kéne neki.

6.: John Constantine- Constantine
Újabb gótos film: A láncdohányos Constantine korábbi öngyilkossági kísérletei miatt nem kap bebocsátást a Mennyekbe. De ezerrel irtja a démonokat, miközben a Sátán feni rá a fogát. Hm.

5.: A McManus testvérek- Tesvérbosszú
Connor és Murphy kinyírják az orosz maffia két tagját, de a rendőrség nem ítéli el őket, mivel régóta körözött egyéneket sikerült eltenni láb alól. A két testvér ezután megkezdi az IGAZSÁGOSZTÁST a városban.

4.: William Foster az Összeomlásban
Az aktatáskás gyilkos, avagy Douglas bekattan.

3.: Leon, aki profi
A 12 éves Mathilde szüleit megölik, a kislányt a bérgyilkos Leon neveli. Aztán megjelennek a szülők gyilkosai, hogy a kislányt, eltegyék láb alól, mivel szemtanú volt. Leon pedig megvédi őt az élete árán is. Egyébként, ez egy baromi jó film.

2.: Travis Bickle- A taxisofőr
Travis hiába győzködi a New Yorkiakat, -hogy ne szemeteljenek, ne drogozzanak, ne legyenek prostik -azok ügyet se vetnek rá. Aztán fegyvert vesz, és elindul rendet tenni...

1.: Tyler Durden- Harcosok klubja
"Más szemmel kezdtük nézni a világot. Mindent és mindenkit kritikusan méregettünk. Sajnáltam a kondizókat, akik úgy akartak kinézni, ahogy Calvin Klein és Tommy Hilfiger előírja nekik."

Rengeteg mást is megemlíthettem volna itt, hiszen akadnak bőven, akár a sorozatgyilkos Dexter, a  Mechanikus narancs őrült Alex-e, Bánk bán, Robin Hood, Theo az Ember gyermekéből, Dr. House, vagy akár az egész Corleone família.
Az antihősök pozitív köntösbe bújtatott gonosztevők, akikkel éppen ezért sokkal inkább szimpatizálunk, mint az ártatlan, szőke fürtű, kékszemű hercegekkel, és hercegnőkkel.
Mi mindannyian az élet jól megszerkesztett antihősei vagyunk: apu ökölbe szorult kezei, apu jeges verejtékei, apu elcseszett életei, apu magányos szívei, apu mardosó féltékenysége, mi vagyunk apu abszolút egykedvűségei.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Hogy tetszett?