2010. november 3., szerda

Meet the Band: Esti Kornél

Adott hat mezőtúri fiatal, egy mélygarázs, egy Kosztolányi-hős, és nem kis tehetség. 

Lázár Domokos, Lázár Ágoston, Nagy Kata, Nagy Pisti, Pályi Ádám, és Veres Imre bandája talán minden idők legfiatalabb tagjaiból álló zenekar, aki a Sziget Nagyszínpadára tehette gitárjait, hiszen Ágoston (15) még csak gimnazista. Bizony, kezdenek eljönni azok az idők, amikor a zenészek egyre fiatalabbaknak tűnnek, pedig csak mi öregszünk. Na de visszatérve az előbb legöngyölített szálamhoz: szigetes Nagyszínpad. Nem is akármilyen körülmények között, a Kispál és a borz búcsúkoncertjén. Egy ilyen kaliberű zenekar utolsó megjelenése előtt reflektorfénybe állni hatalmas megtiszteltetés, főleg egy szinte ismeretlen garázs-banda számára.

De ott voltak, hallottuk, jó volt. Bennem olyan érzés volt végig, hogy nem véletlenül ők állnak ma este itt, előttünk, tízezreink előtt. Lovasi bebiztosította, és krétával megrajzolta a biztos nyilat zenekara méltó utódjának, és a Kispál esetleges továbbélésének (ha a Kiscsillag nem lenne elég. De nem elég neki...)
És, ha már András feltette a panelkonyhák, és linóleumpadlók fénycsőglóriáját a srácok fejére, akkor nekünk, közönségnek, már csak annyi dolgunk maradt, hogy odafigyelnünk rájuk.
És ha az egyhetes örökös hangzavarban elhangzik a "Te, ezek kik? Rohadt jó..." mondat, akkor a glória ragyog, és háromnegyed órán keresztül tündököl.


Hogy mi a siker titka?
A Nirvanán, Depeche Mode-on, NIN-en, Kraftwerken, Red Hot-on szocializálódott hangzásvilág, és a zseniális dalszövegek. Ezenfelül pedig a bandatagok fiatalsága, mert, csak így lehet igazán érezni azt, hogy mi az, ami megfogja a maiakat, tehát: Minket. És a dolog működik, a számok ennek ellenére nem válnak klisésekké, a mondandó nem fordul elcsépeltbe.

Kornélék önmagukat "garázs-indie-alter" bandának definiálják, ami egészen rendben is van megfogalmazásilag. De, az audiovizuálisabbak kedvéért leírható úgy is: mintha az Editorsba oltott 30Y-t, összegyúródna a Red Hot Chilli Pepperszel. De szerintem megölnének érte, úgyhogy inkább csak halgassuk, ne okoskodjunk.




Ha kedvet kaptál, november 19-én, Mezőtúron, az Erőd Klubban meghallgathatod őket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Hogy tetszett?